neděle 5. února 2012

Leden 2012
Tři králové,
vulkán,
výlet na motýly,
prezentování na základní škole
a přepadení

Tři králové
6. ledna
Ta nejlepší věc na Mexických Vánocích je, že jsou plné dárků.
První kolo obdržíte 24. prosince v podvečer, kdy si všichni rodinní příslušníci výměňují dary, které pokládají pod stromeček. Do Mexika nepřilétá Ježíšek, a všichni, včetně malých dětí, vědí, že tyto dárky koupil někdo  z rodiny.
Druhé kolo zajišťuje Santa Claus, který malé mexičánky navštiví každým rokem 25. prosince ráno.
Ti se probudí, a pod stromečkem najdou, ale nyní jenom jediný, dárek od Santy.
A jako třetí, a poslední, tě přijíždějí obdarovat Tři králové, 6. ledna ráno, a dechávají jejich dary (3 dary, od každého jeden) v botě, kterou necháš připravenou předešlý večer v blízkosti tvé postele. Tradicí je, že šestého ledna večer se sejde celá rodina a jí se sladký chléb, zvaný "rosca". Uvnitř se ukrývají tři, nebo čtyři plastové napodobeniny malého Ježíška. Kdo ve svém kousku nalezne tuto figurku, musí dne druhého února dělat "Tamales" pro celou rodinu.
Průměrný věk, do kterého místní děti věří v Santa Clause a ve Tři krále je 13, ano čtete dobře, 13 let.




Vulkán
Nevado de Toluca
3.1. 2012

Dne 3. ledna jsme se vypravili s kamarády ze školy, s mojí host-sestřičkou Dannie a s Piou z Německa, na cestu na vulkán, jehož vrcholek se nachází ani ne hodinku jízdy autem od mého současného bydliště.

Na vrcholku tohoto vulkánu se nachází dvě kráterová jezera.
Ačkoliv v Toluce nenapadl sníh od roku 1963, na vulkánu se objeví sníh každým rokem, v období okolo prosince, a někdy můžete vidět sníh až koncem března. Důvodem je ohromná výška vulkánu, který disponuje nejvyšším bodem s 4680 metry nad mořem, na který můžete vystoupat. Tato výška je srovnatelná s výškou nejvyšší horou Evropy, Mont Blancem, který je pouze o sto metrů vyšší.
Když vystoupáte na vrcholek, cítíte těžký vzduch a po padesáti metrech chůze si připadáte jako kdybyste uběhli maraton.

Výlet na motýly
Valle de Bravo
13.-15. 1.

Každým rokem migrují na konci prosince milióny motýlů "Monarca" z Kanady do Mexika za teplem a po dobu třech měsíců sídlí v blízkosti Tolucy, v místě se jménem Valle de Bravo, Michoacán.


Prezentování na základní škole "Revolución"
27.1. 2012

Jeden z projektů, kterého jsme se jako výměnní studenti zúčastnili, bylo prezentování na základní škole o našich zemích. Každý výměnný student dostal jednu třídu se čtyřiceti dětmi, se kterými strávil celé dopoledne, od sedmy od rána až do jedné odpoledne. Když jsme vstoupili do školy, všichni školáčci nás pozorovali, jako kdybychom byli z jiné galaxie.
Když jsem jim vyprávěla o Česku, všichni si zapisovali do svých sešitů, hráli jsme české hry, žádali nás o podpisy a chtěli být s námi na fotkách.  Na konci dne mně všichni z mé třídy napsali jeden vzkaz a psali věci jako:
" Miss Eva. Máme Vás moc rádi a vždycky budete v naších srdcích"
" Miss Eva jste krásná
  Miss Eva jste pracovitá
  Miss Eva jste hodná
  Máme Vás moc rádi"
nebo
"Miss Eva, děkuji Vám, že jste přišla do naší školy prezentovat o Vaší zemi, Předtím jsem ani nevěděl, že Česko existuje, ale teďka vím, že je to moc krásná země, a jednou, až budu velký Vás určitě přijedu navštívit."
Byl to zatím ten nejlepší projekt, který pro nás Rotary připravilo.
Byla to neskutečná zkušenost, na kterou myslím žádný váměnný student nezapomene.


Přepadení
Vždycky jsem myslela, že to, že nás nenechají jezdit sami taxíkem, autobusem, ani chodit sami po ulici je trošičku paranoidní. Vždycky jsem slýchala o přepadeních, unosích, ale myslela jsem, že tohle se děje jenom v chudinských čtvrtích, mezi drogovými kartely, takže nikdy jsem neměla strach. Tento týden můj spolužák z hodiny matematiky mi vyprávěl, že ve středu stál se svými  kamarády a jednou holčičkou z druhého semestru před školou, byly tři hodiny odpoledne a viděli, že několikrát prošli kolem nich tři mladíci. Když procházeli počtvrté, jeden z nich vytáhl pistoli a přiložil jí k hlavě tý holky a řekl: " Držte huby, dejte mi všechny věci co máte s sebou a nic se Vám nestane." Tak všichni mu dali své telefony, peněženky a batohy. Potom jim poručil aťsklopí hlavy, a nic nedělají dokud neodjedou. Tak udělali všechno co řekl, pro výstrahu jeden z lupičů praštil mého kamaráda do obličeje a ujeli.
Celou historku můj kamarád zakončil větou "Tohle se tady stává často, ale když jim neodporuješ, nic se ti nestane. Proto je v Mexiku důležitě vždycky mít u sebe něco, co jim můžeš dát."

Žádné komentáře:

Okomentovat